• Hoş geldiniz,

    Yeni bir iş ağı olan Endüstri Forum’a ÜCRETSİZ üye olarak değerli paylaşımlarınızı buradan da yaparsanız, akışta kaybolmaz ve sürekli okunur.

    Ücretsiz üye olmak için tıklayın...

Önleyici Bakım İşlemlerinde Portatif Test Araçlarının Kullanılması

NETES MÜHENDİSLİK

Profesyonel Üye
Ekipmanların arızalanması nedeniyle sistemlerin plan dışı durması, üreticilerin her yıl milyonlarca dolar zarara uğramasına
SAGUSTFOTOKUCUK.jpg
neden oluyor. Bazı sektörlerde, sistemlerin durmasıyla ilgili işçilik maliyetleri saniyeye göre hesaplanıyor. Rekabetin son derece yüksek olduğu bir çağda, bu kadar paranın elinden uçup gitmesini hiç kimse göze alamaz.
Önleyici bakım, yani önemli ekipmanlardaki temel göstergeleri ölçerek ortaya çıkabilecek arızaları bulup bakım işlemlerini ekipman arızalanıp durmadan önce planlamak, bakım işlemleri için ekipmanın arızalanmasını beklemekten çok daha ekonomik ve verimli bir seçenektir.
Proaktif bir bakım programı uygulamak için hangi ekipmana onarım yapılması gerektiğinin yanı sıra olabilecek arızaların ana nedenini bilmek de önemlidir. Kritik ekipmanlardaki temel göstergelerin ölçülmesi için test araçlarının kullanılması, teknisyenlerin ortaya çıkabilecek sorunların ana nedenlerini tespit etmelerini sağlar.
Durma sürelerinin planlandığı önleyici bakım, bakım işlemlerinden sorumlu müdürlere şu konularda yardımcı olur:
•Tesisin çalışmayacağı sürenin en aza indirgenmesi.
• Personelden en verimli şekilde yararlanılması.
• Onarımların yapılması için gereken yedek parçaların elde bulundurulması.
Bu uygulama notunda, ölçüm yapmak, ekipman durumunu zaman içinde takip etmek ve arıza koşullarını tanılamak için kullanılan şu test araçları ele alınmıştır:

• Dijital multimetreler (DMM)
• Pens metreler
• Kızılötesi termometreler
• Yalıtım direnci test cihazları
• Termal görüntüleme cihazları
• Titreşim test cihazları

Önleyici bakım programları ile elde edilen ortalama tasarruflar
Yatırım getirisi%1000'e kadar
Bakım maliyetlerinde azalma%25 - 30
Arızaların engellenmesi%70 - 75
Durma süresinin azalması%35 - 45
Üretimde artış%20

Araçların Ve Programların Entegre Edilmesi
Sürekli çevrimiçi izleme uygulamaları ve otomatik uyarılara sahip pahalı ve son derece üst düzey programlardan, rutin denetimler ve manuel ölçümler içeren daha klasik çevrimdışı programlara kadar çok çeşitli önleyici bakım programları vardır. İzleme araçları da dijital nokta kızılötesi termometreler, termal görüntüleme cihazları, titreşim analizörleri ve güç kalitesi araçlarından sabitlenmiş ve ağ bağlantılı sensörlere kadar karmaşıklık bakımından çeşitlilik gösterir. Araştırma araçları; portatif dijital multimetreler, pens metreler ve yalıtım direnci test cihazlarından özel motor devresi test cihazlarına kadar geniş bir yelpazeye yayılmaktadır.
Çoğu tesis, ekipmanlarına ve operasyonlarının büyüklüğüne göre söz konusu araçları çeşitli şekillerde bir arada kullanmaktadır. Farklı olan noktaysa bu teknisyenlerin genelde sorun giderme işlemlerinde kullanılan araçları proaktif bakım ölçüm programlarında başka amaçlar doğrultusunda kullanmasıdır.
Ölçüm İlkeleri
Önleyici bakım ölçümleri, sorun giderme testlerinden çok farklı değildir. Olası arıza belirtileri aranır ve ardından arıza modlarıyla ilgili ölçümler yapılır.
1. Her ekipman tipi için potansiyel arızaları ve ilgili temel göstergeleri belirleyin.
2. Hangi ölçümlerin sorun olasılığını azaltabileceğini tespit edin.
3. Ekipmanda hangi sıklıkta ölçüm yapılacağını saptayın.
4. Sonuçları alıp takip edin, trendleri izleyin ve gerektiğinde onarım işlemlerini yapın.
5. Tüm bakım teknolojilerinizi Fluke Connect® gibi bir veri izleme ve analiz yazılım sisteminde bir araya getirerek teknisyenlerin ve müdürlerin aynı ekipman listelerini, geçmiş bilgileri, raporları ve iş emirlerini paylaşmasını sağlayın. Tüm teknolojilerden elde edilen veriler birbiriyle ilişkilendirildiğinde tüm varlıkların çalışma durumu entegre bir formatta incelenip rapor edilebilir.

BLOG Makalesinin devamı için tıklayınız!
 

Ekler

  • social06102021.jpg
    social06102021.jpg
    647,6 KB · Görüntülenme: 0
Top