• Hoş geldiniz,

    Yeni bir iş ağı olan Endüstri Forum’a ÜCRETSİZ üye olarak değerli paylaşımlarınızı buradan da yaparsanız, akışta kaybolmaz ve sürekli okunur.

    Ücretsiz üye olmak için tıklayın...

İş Güvenliği İçin İş Elbiseleri

Cafer YILDIZ

Aktif Üye
İş elbiseleri bir işyerinde iş yaparken giyilen ve çalışılan firmayı temsil eden ürünlerdir. Çalışanların sağlık ve güvenlik için de rahat etmesi için dayanıklı bir yapıda üretimi gerçekleştirilmektedir. Sürekli yıpranmaya maruz kalan iş elbiseleri çeşitli formlarda sektöre uygun olarak üretilmektedir.
Firmalar kendi kurumsal kimliklerini ön plana çıkarmak amaçlı iş elbiselerini kullanır. Kuruma daha ciddi bir görünüm katan bu elbiseler iş türüne göre tasarlanır. Beden ölçüsüne uygun olarak üretilmektedir. İş kazaları ve güvenliğinin içinde yer alan en önemli konulardan biri iş elbiseleridir. Çalışılan yerdeki büyük bir güvenlik açıklığı sebebiyle oluşabilecek ölümle sonuçlanan kazalardan tutun büyük küçük tüm yaralanmalar iş güvenliğinin önemine dikkat çekmektedir.
İş kıyafetleri üretiminde bulunması gereken çeşitli unsurlar;
Özellikle tehlike arzı yüksek olan sanayii ve inşaat sektörü içerisindeki çalışmalarına daha detaylı bakılması gerekir. Örneğin; şantiye adı verilen dış sahada çalışan bir çalışanın kelepçeli kemerleri, baretleri, iş yeleklerinin mutlaka olması gerekmektedir. Bu gibi iş tedbirinin ön planda olduğu işlerde bu gibi giysi ve ekipman kullanımı işçinin keyfine bırakılamaz. Cezası büyüktür. Görev tanımı neyi içeriyorsa onu yaptığı gibi giyilmesi istenilen giysiler de bu görevin parçası sayılmaktadır. Yüksek yerlerde çalışan işçiler için hava akımı önem taşır. Burada işçilerin giyeceği giysilerin rüzgar geçirmez nitelikte olması gerekmektedir. Ayrıca bu gibi ağır iş yükünün bulunduğu yerlerde çalışan tüm çalışanlar için yanmaz özellikte kumaşlar en önemli unsurdur.
Bazı işler için reflektörlü giysiler tercih edilir. İtfaiye, acil servis çalışanları, polis üniformaları yüksek görünürlülük özelliğindeki giysilerden oluşur. Dış alanda görev yapan çalışan, bunu görev alanı içinde giymekle yükümlüdür.
Reflektörlü kıyafetlerde bir şerit halinde veya bulunduğu kurumun adını yazar halde yansıtıcı unsurlar bulunur. Bunlar tişört, pantolon, yelek veya mont da bulunabilir. Bu şekilde fosforlu yansıtıcılı montlar ya da şeritli pantolonlar ile gece görüşün kısıtlı olduğu yerlerde çalışan kişiler kolay şekilde fark edilebilir
İş giysileri arasında sayılabilecek kıyafet ve ekipmanlar genelde eldiven, tişört, yelek, pantolon, mont, tulum, ayakkabı, koruyucu dizlik, koruyucu kaynak gözlük olarak adlandırılır. Bu ve benzeri iş güvenliği giysileri işe uygun seçilerek çalışanın karşılaşabileceği fiziksel zarar azaltılmış olur. İşçilerin çalışmaları esnasında karşılaşabilecekleri zarar en aza indirgenmiş olur.
 
Moderatör tarafından güncellendi:
Top