• Hoş geldiniz,

    Yeni bir iş ağı olan Endüstri Forum’a ÜCRETSİZ üye olarak değerli paylaşımlarınızı buradan da yaparsanız, akışta kaybolmaz ve sürekli okunur.

    Ücretsiz üye olmak için tıklayın...

Şirketlerin B Planı Nedir? - Araştırma Dosyası

Recep Akbayrak

Tanınmış üye
Normalleşme çok uzun sürerse şirketinizin ''Yeni Normal''i nasıl olacak?
- "Dönüşümlü çalışmaya başlayacağız,
- Dijitalde varlığımızı artıracağız,
- Yeni iş alanlarına odaklanacağız" gibi yanıtlar ön plana çıkıyor...

Siz de bu soruyu;
- Adınız, soyadınız,
- Şirketinizin adı,
- Ünvanınızı yazarak burada (Forumda) yanıtlarsanız, hem topluca istişare ederiz, hem de ST Endüstri Dergilerinde 'Araştırma Dosyası' olarak yayınlanır.

Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederiz...
 
Son güncelleme:
Ali Alper ÇELTEK
AAC Yönetim Danışmanlık
CMC-Genel Yönetim Danışmanı

1) Uzaktan erişimin gücü keşfedildi --> özellikle uluslararası ilişkilerde "çevrimiçi sıcak temas"ı daha fazla sağlayacağız ve bu bir avantaj olacak
2) Nakit Akışı Yönetimi ile Bütçe ve Tahminlerle gelecek planlama ve ön almanın önemi anlaşıldı --> hayata geçirilecek
3) Örgütlü olmanın gücü bir kez daha keşfedildi --> odaların, birliklerin ve derneklerin fonksiyonu artacak
4) İşler yolunda giderken uygulanan "Yönetim" tarzının kriz zamanlarına uymadığı görüldü --> Yönetim Ekibi yaklaşımı ve departmanlar arası eşgüdüm ön plana çıkacak
5) Dijital zaten ağırlığını hissettiriyordu --> Varlığı ve etkisi hızlanarak artacak
6) İnsan'a dokunabilmenin önemi bir kez daha hissedildi --> İnsani, Vicdani ve İtidalli yönetim anlayışı vurgusu artacak
7) "Zorunlu Alan Çalışması" - "Esnek Ofis Çalışması" dengesi hem yasal olarak hem de uygulamada düzenlenerek "yeni normal" oluşturulacak
8) Hayat, Sağlık, Mesuliyet, Borç-Alacak, vb başta olmak üzere Sigorta uygulamaları daha fazla gündeme gelecek ve yeni ürünler - fonlar oluşturulacak
9) Fuarların yerini "sanal-çevrimiçi buluşmalar" alacak. Tekil Tüketiciye-Müşteriye özel Pazarlama faaliyetlerinin önemi artacak. CRM uygulamada daha fazla önem kazanacak
10) Yönetimde "Süreç" ve "Sistem" yaklaşımı ön plana çıkacak. Koordinasyon/Eşgüdümün önemi anlaşıldığı için yönetim ekipleri buna göre yeniden yapılanacak
 

Onural Demirel

Yeni Üye
Onural Demirel
Dem Robotik Otomasyon Makina İml. San. Tic. Ltd. Şti.
Satış ve Proje Müdürü
Yeni normalimiz bugünkü koşullar olur ise çalışma ve pazarlama yöntemlerimizin değişeceği aşikardır. Sıcak satış yerini daha farklı yöntemlere bırakacak ve sosyal medya, dijital pazarlama çok daha önem kazanacaktır. Yatırımcı psikolojisinin de değişeceğini atlamamak gerekir. ROI hesaplamalarına başka değişkenler de dahil olacaktır. Tüm bu faktörler baz alınarak yeni yatırımcı davranışları ortaya çıkacaktır. Her ne olursa olsun; hiç bir şeyin kötü olmayacağını ve yeni düzeni iyi okuyan, gelenekçilikten sıyrılarak yeni düzene uygun politikalar üreten firmaların güçlenerek yoluna devam edeceğine inanıyoruz.
Saygılarımla
 

Öznur Sun

Yeni Üye
Öznur Sun
Set Teknik Emniyet ve Çevre Teknolojileri
Satış ve Teknik Hizmetler Direktörü

Yeni dünya düzeni içerisinde uzmanlık ve kalifiye iş gücü öne çıkacak. Zaten her geçen gün her bilgiye hızlı bir şekilde ulaşma şansımız artarken; sunulan dijital bilgilerin sahada uygulamasında destek verebilecek kişilere ihtiyaç artacağı için, konusunda uzman firmalar ayakta kalmayı başaracaklardır.

Dijitalleşen ve hızlı aksiyon alabilen firmalar büyümelerine devam ederken, kendini geliştiren uzman çalışanlar tarafından da tercih edileceklerdir.

Tüm bunların yanında finansal dengeyi kurmak ve insan kaynaklarına yatırım yapmak ise göz ardı edilmemelidir.
 

Serhat Sağlam

Yeni Üye
Serhat Sağlam
İmza Robot Otomasyon Sistemleri
Kurucu,
Firmamız otomotiv ve yan sanayi ağırlıklı projeler üretmekte. Bugün için çalıştığımız sektörlerde yatırımlar çok çok azalmış durumda. Yeni dünya düzeninde bütün sektörlerde Onural beyin de söylediği gibi yeni yatırımcı davranışları ortaya çıkacaktır.
Aynı şekilde tüm sektörlerde uzaktan yönetim ve izleme artık çok önem kazanmaya başladı. Bu konularda orta ölçekli işletmelere anlatmamız çok kolay olmuyordu çünkü bu işletmeler konuya para ve zaman kaybı olarak bakıyordu. Şuan çalışanların ağırlıklı olarak home ofis çalışmasından dolayı aynı işletmeler dijitalleşmeye daha sıcak bakar oldu. Bizde dijitalleşen dünya düzeni içerisinde hem yeni sektör ve iş alanlarına odaklanacağız, hemde uzaktan izleme ve erişim konularını birlikte çalıştığımız firmalara daha rahat anlatabileceğiz.
 

Serdar Ezber

Yeni Üye
Serdar Ezber
Muser Otomasyon
Kurucu ortak,

-Dijitalleşmeye hizmet eden yazılım ve donanım çalışmalarını takip ederek, halihazırda gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızı buna uyarlamak ve müşterilerimize rekabet gücü konusunda destek sağlamak.
-Bilinçlendirme için gerekli dokümantasyon ve sunum çalışmalarını yapmak,
-Endüstriyel Nesnelerin İnterneti, Bulut Bilişim, Makine Öğrenimi ve Büyük Veri gibi Endüstri 4.0 kavramlarıyla uyumlu, yeni nesil dijital fabrika çözümlerine odaklanmak,
-İstihdam kriterlerimizi düzenlemek,
 

sacitzorlu

Yeni Üye
Normalleşme çok uzun sürerse şirketinizin ''Yeni Normal''i nasıl olacak?
- "Dönüşümlü çalışmaya başlayacağız,
- Dijitalde varlığımızı artıracağız,
- Yeni iş alanlarına odaklanacağız" gibi yanıtlar ön plana çıkıyor...

Siz de bu soruyu;
- Adınız, soyadınız,
- Şirketinizin adı,
- Ünvanınızı yazarak burada (Forumda) yanıtlarsanız, hem topluca istişare ederiz, hem de ST Endüstri Dergilerinde 'Araştırma Dosyası' olarak yayınlanır.

Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür
 

ertugruleraslan

Yeni Üye
Ertuğrul Eraslan
Baran Teknoloji, Kurucu ortak

Biz Elektronik ürünler (donanım&yazılım) tasarlayıp üreten bir ARGE firmasıyız. Bu süreçte uzaktan/evden çalışmayla, ürün geliştirmenin olması gerekenden çok daha verimsiz olduğunu gördük. Açıkça bu sorunun çözümü hakkında net bir fikrimiz ve B planımız şu sıralar mevcut değil.
Normalleşme uzun sürecekse, donanım tasarlamak yerine, mevcut donanımları kullanarak bunlar üzerinde yazılım geliştirme fonksiyonunu yapabiliriz.
Örneğin, 5G baz istasyonları sahaları kurulmadan önce NB-IoT yazılım projeleri olabilir.
 
Alper Tuna Elmacı
Elmacı Madencilik A.Ş.
Genel Müdür

İş hayatındaki yeni normallerimiz
-Bir çok ofis işinin evden yapılabilmesi.
-Ofis M2' lerinin gereksik kullanımlardan dolayı düşecek olması.
-İnsan unsurlarının yerini makinaların ve otomasyonların almasının hızlanması.
-İşleme bütçelerinde yedek akçelerin yer alacak olması.
-E-office uygulamalarının hayatımızda daha fazla yer alacak olması.
 
Jenesis Buhar Sistemleri
Fatih Savaşkan
Genel Müdür

Yukarıda birçok değerli görüş paylaşılmış. Yeni dünyada yaşanacak değişimlerin sonuçlarının biz Türkiye gibi gelişmekte olan ülke üreticilerine ihracatta avantaj getireceğini ve dünyaya daha hızlı yayılma şansı bulabileceğimizi düşünüyorum. Salgın kısıtları kaldırıldıktan sonra da çalışmaya başlayan fabrikaların yöneticilerinin ilk etapta esnek çalışma konusunda iş gücünün ve makine parkurunun adaptasyonu konusunda iyileştirmeler yapacağını düşünüyorum.
 
Emrah HÜNERLÜTÜRKOĞLU (0544 620 80 05)
TARA Robotik Otomasyon
Satış Müdürü

Virüs için bir ilaç ya da aşı geliştirilmediği sürece eskiye dönüş olmayacak. Alışma ve kanıksama yaşanacak ve yeni normal bir anda gayet normal olacak. İnsanlar hayatlarına tüm hızıyla hatta daha hızlı bir şekilde devam edecek. Bunu kısa bir örnekle açıklamam gerekirse örneğin, sadece 2018 yılında Türkiye’de trafik kazalarında ölenlerin sayısı 6.675, yaralananların sayısı ise 307.071 kişidir. Ama kimse “ Arabalar evde kalsın; arabana binme yürü Türkiye; biz arabasız da birbirimize yeteriz ” falan demiyor. Hayatın doğal akışı içerisinde arabaya binersen ve dikkatli kullanmazsan ölürsün durumu insanoğlu tarafından kabul görmüş ya da alışılmış. Defalarca yapılan uyarıya ve tehlikesine rağmen alkollü araç kullananlar da var. Zaten yaşanan ölümlü kazaların çoğunluğu da alkollü araç kullanmaktan kaynaklanıyor. Demek ki birisi maskesine dikkat etmeyebilir ve birkaç kişinin ölümüne neden olabilir. Hatta yılda 6.000 - 7.000 kişide hayatını kaybetmeye devam edebilir. Bunlar normal olacak, bir müddet sonra evde kalmanın çözüm olmadığı anlaşılacak.

Ancak tüm bu yazdıklarıma rağmen yeni normal birçok iş olanağıyla birlikte gelmektedir. Örneğin yeni normalle birlikte işçi servislerine, otobüslere, minibüslere yan yana oturulamıyor. Normal binek aracınızla 3 kişiden fazla kişi ile yolculuk edemiyorsunuz. Demek ki daha çok arabaya, servise, otobüse, minibüse ihtiyaç olacak. Mecburen çok fazla araç satılacak. Servis, bakım ekipmanları, yedek parçalar çok daha fazla üretilecek. Yine, yeni normalde lokantalarda kalabalık olarak oturulamıyor. Lokantacıların çok daha büyük alanlara, çok daha fazla masaya, sandalyeye, mobilyaya ihtiyaçları olacak. 1000 kişinin çalıştığı fabrikalarda sosyal mesafe kuralına uyulması için tüm çalışma ve mesai mantığı değişecek. Tüm tesisler 24 saat açık olmak zorunda kalacak.

Peki, tıklım tıklım minibüsler olamayacaksa minibüsçü; daha büyük metrekareye yayılmak zorunda kalan; daha çok masa, sandalye satın alan lokantacı nasıl para kazanacak? Doğal olarak ücretlerine zam yapmak isteyecekler. Ancak alım gücü değişmediğine göre aradaki farkı devletler vergi indirimleri yaparak mecburen kapatacak. Evde kaldıkça devletlerin gelirleri düşüyor. Hiçbir devlet buna daha fazla dayanamayacağı için mutlaka ticareti canlandırmak isteyecektir. Bunun için elinden geleni yapacaktır, zaten tüm dünyada şu an bu, devletler tarafından fazlası ile yapılmaktadır. Hani meşhur bir hikâye var 2008 e kadar Ali Babacan ekonomide neden çok başarılıydı? Çünkü dünyada para bolluğu vardı. Şimdi size bir şey söyleyeceğim: “Şu an tüm dünya da para bolluğunu bırakın KUM GİBİ PARA VAR”. Tüm dünya merkez bankaları şu an için deli gibi para basmaktadırlar. Tüm ülkeler ardı ardına faiz indirimi yapmaktadırlar. Çok yakında ucuz paraya hiç olmadığı kadar kolay ulaşacağız. Yeni normal 2 aya kadar gümbür gümbür gelecek ve ayakta kalan, işini düzgün yapan firmalar, devletler tarafından daha fazla desteklenecek ve hiç olmadığı kadar çok iş yapmak zorunda kalacaklar.

Yeni normalle birlikte en çok kazanan firmalar bizim gibi otomasyon firmaları olacak. Örneğin 300 kişinin çalıştığı bir firma olduğunu düşünün. Hatta işinin maske üretmek olduğu hayal edin. Tüm önlemlerin alınmasına rağmen fabrikanın bir çalışanında virüs çıktığını hayal edin. Fabrika birçok iş almış, siparişlere yetişemiyor ve çok kritik önemde olan maske üretiyor. Ancak bir kişide virüs çıktığı için tüm çalışanları karantinaya almak ve 14 gün boyunca tesisi kapatmak zorunda kalıyorsunuz. İşte kimse bu riski göze alamayacak. Otomasyona ve robota olan ihtiyaç hiç olmadığı kadar artacak. Önceden fizibil değil diye robot almayan firmalar bile mecburen robot almak zorunda kalacak. Örneğin Tofaş’ta, Ford’da mecburen robotsuz hiçbir bölüm kalmayacak! İşler açıldığında ve yeni normal başladığında, birçok sipariş almış olan Ford, bir çalışan yüzünden tüm fabrikasını tekrar kapatmayı göze alabilecek mi acaba? Tabi ki alamayacak! Kimse alamayacak! Peki, bunlar Ford’un araba maliyetini arttıracak mı? Hem de çok arttıracak! Ancak çok yakın bir sürede göreceksiniz vergiler kalıcı olarak düşmek zorunda kalacak ve hiç olmadığı kadar fazla araba satılacak.



Son olarak lütfen insan psikolojisini ve davranışlarını da unutmayalım. Bu süreçte evinde kalan insanoğlu şunu çok iyi anladı “ Hayat çok kısa ve kırılgan hiçbir şeyi ertelememek gerekiyor”. Her şey bir an da, bir gece de değişebiliyor. Bir virüsle 14 gün içerisinde ölebiliyorsun. Keşke o telefonu, o arabayı, o tekneyi alsaydım; keşke o tatile gitseydim, keşke çok daha fazla gezip, görseydim ve eğlenseydim. Ben bile AVM’lerin açıldığı ilk gün deli gibi alışveriş yapmak; saatlerce sokaklarda yürümek istiyorum. Göreceksiniz bir anda harcamalar inanılmaz artacak. Stoklar şu an için tükenmek üzere kısa bir süre sonra üretimde bir patlama yaşanacak. Yeni normal çok güzel olacak, hepimize çok güzel gelecek…

Tüm meslektaşlarımıza ve paydaşlarımıza sevgiler, saygılar dilerim...
 

İlker ULUDAĞ

Yeni Üye
İlker ULUDAĞ
TEKYAZ Teknolojik Yazılımlar
Genel Müdür

- Dijital araçları satışta ve pazarlamadan muhasebeye tüm birimlerde etkin kullanabilmek artık vazgeçilemez bir yetkinlik
- Uzaktan çalışmak, uzaktan eğitim, uzaktan müşteri satışı v.b. bir çok günlük işimiz doğru araçlarla aslında mümkünmüş. Yeni esnek çalışma şekillerine hızlıca geçiş yapılmalı.
- Çalışanları bir ofiste çalışır görmek yerine beklenen sonuçlar üzerinden şeffaf değerlendirme, dijital olarak sonuçların anında görülebildiği sistemlerle rasyonel ve çevik kararlar alabilmek ertelenemez bir yetkinlik.
- Bulut teknolojiler, Arge'nin şirket kapılarının dışında yapılabilmesi, proje geliştirme süreçlerine tüm ekiplerin katılımı, istenen bilginin kimseye ihtiyaç duyulmadan sistemtenden alınabilmesi Türkiye'ye uzak. Internet alt yapımız yetmez, Arge ancak ofiste olur gibi ezberlerimiz bozuldu. Bu yöntemleri etkin hayata geçirme ile ilgili tecrübelerimizi arttıracağız.
 

Batuhan Özata

Yeni Üye
Batuhan Özata
Fourdotone Teknoloji Business Development Manager

Şirketlerin B planları artık A planları oldu.Çünkü içinde yaşadığımız süreç yani Yeni Normal bunu gerektiriyor.Uzaktan çalışma altyapısı,üretim süreçlerinin uzaktan takip edilebilmesi,Endüstri 4.0 artık daha çok gündemde olacak.Bununla birlikte giyilebilir teknolojiler,mesafe ve ortam izleme çözümleri süreçte trend olacaktır.İnsan kaynaklarında Kriz yönetimi ve E-Learning ,kurumsal risk yönetimi önemli başlıklar olacak.
 

Metin AKYÜZ

Yeni Üye
Metin AKYÜZ
Form Makina Studer/Walter
Satış Mühendisi

Öncelikle şunu söylemekte fayda var. O kadar hazırlıksız yakalandığımız bir durumla karşı karşıyayız ki ülkemizdeki hiçbir şirketin bu süreci nasıl atlatacağını ve normalleşme sürecinde ne gibi aksiyonlar alacağını tahmin etmesi gerçekten zor. Tarihe tanıklık ettiğimiz bu karantina döneminin ne kadar süreceğini kestiremiyorum.Fakat hiçbir şeyin artık eskisi gibi olmayacağını hepimiz biliyoruz.

Özellikle bu dönem, satış sektöründe öncelik olarak satış yapma dönemi olmayıp bu zor zamanda müşterinin yanında olma, müşteriye destek verme dönemidir. Her şeyin düzelip normalleşme sürecine girildiğinde müşterilerin yatırım için ilk olarak zor günlerinde yanında olan firmalara öncelik vereceğini düşünüyorum.

Şirketler bu süreçte robot otomasyon, endüstri 4.0 konularının önemini yaşayarak öğrenmiş oldu ve süreç sonrası da öncelik yatırımları daha az insansız üretim, robot otomasyon sistemleri üzerine olacaktır.
Bu süreçte birçok şirket home ofis çalışma şeklinin önemini görmüş oldu ve bu süreçten sonra da home ofis çalışmayı birçok şirket sürdürecektir.
Şirketler fazla eleman çalıştırmak yerine eleman sayısını azaltıp kalifiyeli eleman çalıştırma yoluna gideceklerdir. Az eleman,kaliteli eleman, karlı iş !
Şirketler dijitalleşmenin hızını artırarak,teknolojik yatırımlara hız verecektir.Sanal toplantılara yer vermeye devam edecektir.
Firmalar böyle bir salgın sürecinin tekrar olabileceğini göz önünde bulundurarak acil önlem planlarını artıcaklardır. Nakit rezervlerini koruyacaklardır.

Yaşadığımız sürecin firmaların işleyiş biçimlerini geri dönülmez bir şekilde etkileyeceği bir gerçek. Zaman ilerledikçe, şirketlerin bu süreçlere adapte olmak adına neler yaptıklarını hep beraber gözlemleyeceğiz.
Herkesin sağlıklı ve mutlu günlerde tekrar bir araya gelmesi dileğiyle... Saygılar...
 
Top