• Hoş geldiniz,

    Yeni bir iş ağı olan Endüstri Forum’a ÜCRETSİZ üye olarak değerli paylaşımlarınızı buradan da yaparsanız, akışta kaybolmaz ve sürekli okunur.

    Ücretsiz üye olmak için tıklayın...

2020 yılında robotik teknolojilerde trendler...

Robot Gündemi

Yeni Üye
Uluslararası Robotik Federasyonu’nun (IFR) raporuna göre, 2020'den 2022'ye kadar dünyanın dört bir yanındaki fabrikalarda yaklaşık 2 milyon ünite yeni endüstriyel robotun kurulması bekleniyor.
Yeni teknoloji trendleri ve pazardaki gelişmeler, şirketlerin değişen gereksinimlere yanıt vermesine imkan veriyor.

Yalınlaşma, iş birliği ve dijitalleşmenin robotik uygulamalara fayda sağlayacak kilit unsurlar.

ROBOTLAR DAHA AKILLI HALE GELECEK
IFR’nin araştırması doğrultusunda, robotların programlanması ve kurulumu daha kolay hale gelecek. Akıllı yazılımlarla birleştirilmiş dijital sensörler, “Uygulama ile Programlama” adı verilen doğrudan öğretim yöntemlerine izin verecek.

Robot kolunun gerçekleştireceği görev, öncelikle bir insan tarafından gerçekleştirilecek. Robot kolunun yaptığı hareketi alarak yapılan hareketler elle yönlendirecek.

Bu veriler daha sonra yazılım tarafından robot kolunun dijital programına dönüştürülecek. Gelecekte, makina öğrenme araçları, robotların deneme yanılma yöntemiyle veya video gösterimi yoluyla daha fazla öğrenmesini ve hareketlerini kendi kendine optimize etmesini sağlayacak.

ROBOTLARIN ÇALIŞANLARLA OLAN İŞ BİRLİĞİ ARTACAK
İnsan-robot işbirliği robotikte bir başka önemli trendi oluşturuyor. Modern robot sistemleri, insanlarla birlikte çalışma yeteneği ile hızla değişen bir ortama uyum sağlayabilir.

Robot üreticileri tarafından sunulan iş birliği uygulamaları yelpazesi genişlemeye devam ediyor. Halihazırda, paylaşılan çalışma alanı uygulamaları en yaygın olanıdır.

Robot ve işçi, görevleri sırayla tamamlamak suretiyle yan yana çalışırlar. Diğer yandan insan ve robotun aynı anda aynı yerde çalıştığı uygulamalar daha da zordur. Ar-Ge çalışmaları, robotların gerçek zamanlı karşılık vermesini sağlayacak yöntemlere odaklanıyor.

Tıpkı iki insan işçinin iş birliği yapması gibi Ar-Ge ekipleri, hareketlerini çevreye göre ayarlamalarını ve gerçek duyarlı bir iş birliğine izin vermelerini amaçlıyor. Bu çözümler arasında ses, jest ve insan hareketinden niyetin tanınması yer alıyor.

Günümüz teknolojisinde, insan-robot iş birliği her ölçekteki ve sektördeki şirketler için büyük bir potansiyele sahip. İş birlikçi uygulamalar, geleneksel endüstriyel robot yatırımlarını tamamlaması öngörülüyor.

ROBOTLAR DAHA FAZLA DİJİTALLEŞECEK
Endüstriyel robotlar, Endüstri 4.0’da kullanıldığı gibi dijital ve ağ bağlantılı üretimin temel bileşenleridir. Bu, üreticiden bağımsız olarak birbirleriyle iletişim kurabilmelerini daha da önemli hale getirir.

OPC, endüstriyel robotlar için standartlaştırılmış bir genel arayüz tanımlar ve endüstriyel robotların Endüstriyel IoT (IIoT) ile bağlantı kurmasını sağlar. Robotların dijital bağlantısı, örneğin bulut teknolojisi de yeni iş modelleri için bir kolaylaştırıcıdır.

Örneğin robot kiralamanın, özellikle KOBİ'ler için taahhüt edilmiş sermayeye, sabit maliyetlere, otomatik yükseltme ve nitelikli robot operatörlerine ihtiyaç duymamasından ötürü cazip avantajları bulunuyor.
 
Son güncelleme:
Top