• Hoş geldiniz,

    Yeni bir iş ağı olan Endüstri Forum’a ÜCRETSİZ üye olarak değerli paylaşımlarınızı buradan da yaparsanız, akışta kaybolmaz ve sürekli okunur.

    Ücretsiz üye olmak için tıklayın...

Güç Kalitesi Verileri Alındıktan Sonra Atılacak 4 Adım

NETES MÜHENDİSLİK

Profesyonel Üye
1.KISMİ KONTROL VEYA ARA VERİ İNCELEMESİ
Verileri ister bir hafta ister bir ay süreyle kaydediyor olun, ölçüm cihazını kontrol edip o ana kadar alınan verileri incelemek her zaman yararlı olur. Bu kontrol, olay verilerini incelemenize ve/veya ölçüm başladığından bu yana herhangi bir sorun oluşup oluşmadığını görmenize olanak tanır. Ayrıca herhangi bir sorun olup olmadığını belirlemek ve daha da önemlisi, her şeyin sorunsuz ilerlediğinden emin olmak için ekipman operatörüyle ya da iletişim kurulacak kişiyle görüşmeniz için bir fırsat sunar. Şalterin atması ya da sigortanın yanması gibi bir olay gerçekleşmişse bu olayı o zamana kadar alınan verilerle karşılaştırın. Karşılaştırma, genellikle test süresini uzatmanın gerekli olup olmadığına ya da ihtiyacınız olan verileri alıp almadığınıza ilişkin bir karar vermenizle sonuçlanır.

2.ARANACAK BAZI TEMEL ÖRNEKLER NELERDİR?
foto1%281%29.jpg
Operatörün elinde bir olay günlüğü bulunuyorsa atılması gereken ilk adım, olayın gerçekleşmesinden hemen önce, olay sırasında ve olay gerçekleştikten hemen sonra alınan verilerin üzerine yoğunlaşmak olacaktır. Ölçüm verilerinin herhangi bir bölümü o sırada önemli ölçüde değişiklik göstermiş mi? Ekipmanın atması veya sıfırlanma durumları genellikle gerilimde oluşan ciddi bir azalmayla tetiklenir. Ekipmanın hassaslığına bağlı olarak bu, bir dalga biçiminin bir bölümü kadar hızlı gerçekleşebilir veya RMS trend verilerinde gösterilen ve birkaç döngü süren bir şey olabilir.
MIN ve MAX trend çizgileri cihaza bağlı olarak genellikle yarım döngülük veya tek döngülük yanıt sürelerine sahiptir. Ortalama, genellikle kullanıcı tarafından tanımlanan bir çözümlemedir. Devre kesicilerin atması söz konusu olduğunda, incelemenin başında kaydedilen devre kesici derecelerine bakın ve bunları cihazın topladığı amper verileriyle karşılaştırın. Büyük bir yük enerji aldığında, kısa bir süre içinde akımda büyük bir artış görülmesi sık rastlanan bir durumdur. Buna kalkış akımı adı verilir. Genellikle aynı anda düşme olarak adlandırılan bir gerilim azalması da oluşur. Gerilim ve akıma ek olarak, harmoniklere de bakmak yararlı olur. Toplam harmonik bozulmadaki (THD) ciddi bir artış, aşırı ısınmaya ve atmaya neden olabilir.
3.İŞLEMLERİ SONUÇLANDIRMA
Ünitenin bağlantısını kesin ve dikkatle paketleyin. Arkanızda gerilim klipsi ya da küçük aksesuarlar gibi parçalar bırakmadığınızdan emin olun. Test alanının temiz, güvenli ve kapatılmaya hazır olduğundan emin olmak için gözle son bir kontrol yapın. Varsa tüm vidaların çıkarılabilir panele sıkıca takıldığından emin olun. Gevşek vidalar veya paneller daha sonra kazalara yol açabilir. Herhangi bir etiket ya da kilitleme/etiketleme kullanıldıysa her şeyi tekrar yerine yerleştirin.
4.RAPORLAMA
Yaptıklarınızı ve bulgularınızı belgelemeniz önemlidir. Güç Kalitesi yazılımı, belgeleme işlerini kolaylaştırır. Ölçümünüzün amacı, temel verileri belirlemek ya da kullanım biçimini saptamak ise tüm verilere ilişkin genel bir rapor hazırlamanız genellikle yeterli olacaktır. Çalışmanız belirli bir olaya ya da soruna odaklanıyorsa, raporda tüm ayrıntılara yer verilmesine dikkat edin. Ayrıca hedef kitlenizi de göz önünde bulundurun. Önerilerinize dayanarak karar verecek olan kişi, güç kalitesi hakkında çok fazla bilgi sahibi olmayabilir. Tüm veritabanını kağıda dökmektense olayla ilgili verileri seçmek genellikle daha anlamlıdır. Ayrıca resimler veya termal kamera görüntüleri gibi diğer veri kaynaklarını dahil etmenin etkisini de göz önünde bulundurabilirsiniz. Bulgularınızla ilgili olarak açık ve net olun ve kritik verilere odaklanmak için (varsa) bir rapor yazıcıdan yararlanın; eksiksiz veri setiyle birlikte bu rapor kullanılarak güç kalitesiyle ilgili çoğu sorun çözülebilmelidir.
 
Top