Recep Bey,
Evet gerçekten de en önemli konulardan birisi de bu. Tamamdır bu konu ile ilgili en kısa zamanda açıklayıcı bir yazı hazırlayacağım.
Selamlar.
Merhaba Recep Bey,
Çok yoğun bir dönem geçirdiğim için ancak cevap yazabildim. Kusura bakmayın lütfen.
Yapay Zeka önderliğinde temelde Siber Fiziksel Sistemler, Endüstriyel Yazılım ve Yatay-Dikey Entegrasyon, Büyük Veri ve Analitik, Robotlar/Otonom Robotlar, İleri Otomasyon Sistemleri, Akıllı Sensörler, Bulut Teknolojileri, Nesnelerin İnterneti (IoT), Arttırılmış (Zenginleştirilmiş) Gerçeklik, Eklemeli Üretim (3D Printer-Üç Boyutlu Yazıcı) ve Siber Güvenlik gibi teknolojilerden oluşan Dijital dönüşümün standart bir çözümü yok. Hal böyle olurken, her bir tesisin dijital dönüşümü sağlanması için yukarıdaki bileşenlere ihtiyacı vardır. Mevcut tesislerde yukarıdaki bileşenlerden bazıları mevcut olabilir bazıları yeterli olmayabilir ya da hiç olmayabilir. Hiç olmayan ya da yeterli olmayanlar yeni teknolojiler ile değiştirilmelidirler. Bunu için her bir tesis için iyi bir analiz yapılarak eksiklikler saptanmalıdır.
Kısaca daha anlaşılır olması için, futboldan örnek verirsek, tıpkı bir takımı güçlendirmek için eksik mevki deki oyuncuların yerine yenileri değiştirilmesi gibi, endüstride de eksik yada zayıf kalan yönler ihtiyaç duyulacak teknolojiler ile değiştirilmelidir. Buda her tesisin ayrı ayrı analizinin yapılarak ve bu analize ve ihtiyaca göre ayrı çözüm sunulmasını getirir.
İlgili makelemde detaylar mevcuttur.
Dijital dönüşümün tek bir reçetesi yok. Sanayide dijital dönüşümün tek bir reçetesinin bulunmadığını ifade eden Halıcı Elektronik Genel Müdürü ve ENOSAD Başkan Yardımcısı Dr. Hüseyin Halıcı, bu konuda başarı için devlet politikalarına, iş birliklerine ve kurumsallaşmaya işaret ediyor...
huseyinhalici.com