• Hoş geldiniz,

    Yeni bir iş ağı olan Endüstri Forum’a ÜCRETSİZ üye olarak değerli paylaşımlarınızı buradan da yaparsanız, akışta kaybolmaz ve sürekli okunur.

    Ücretsiz üye olmak için tıklayın...

Ne sarayım abime? COVID-19 Sonrası Robotik Gelecek için Perakende Dersleri

Raf kontrolü, sipariş alma, online sipariş hazırlama, zemin temizliği… bunların hepsini yapacak robotlar geliyor. Ne sarayım abime?

Robotlar, koronavirüs salgını sırasında perakendedeki geliştirme çalışmalarından daha fazla pay alıyor. Rafları düşük stok için kontrol etmekten online gelen siparişleri hazırlamaya, ortam dekontaminasyonu çabalarına yardım etmeye kadar bunalmış bir perakende işgücü yüksek talebe ayak uydurmaya çalışırken robotlar ortak çalışmaya yardımcı oluyor. Geleceğe dönük baktığımızda, bu deneyimden perakendecilerin, özellikle zincir marketlerin, çıkartabileceği dersler var.

Bu yazımda perakende sektöründe çalışanların ve işletmelerin robotlardan nasıl destek alabileceklerini anlatacağım.

İster humanoid olsun, ister bildiğimiz tekerlekli kutu şekilli makineler, perakende sektöründeki gümüş yakalıların varlığı gittikçe artıyor. Ülkemizde de yakın zamanda bu metalik yardımcıları aşağıdaki işlevlerde görmeye başlayacağız.

Rafların Değerlendirilmesi
Koronavirüs salgını mağaza raflarının sürekli stoklanmasının ülke genelindeki birçok perakendeci için ciddi bir zayıflık olduğunu ortaya koydu. Tüketiciler gelecekte bu sorunun yeniden ortaya çıkmasını önlemek için üretim ve dağıtım süreçlerinde değişiklikler olmasını beklese de, robot tasarımcıları ve üreticileri nasıl yardımcı olabileceklerini şimdiden gösterdiler. IR ve RF teknolojilerinden de yararlanılarak yeniden stoklanması gerekenleri belirlemek için bir rafın hızlı bir şekilde taranmasını sağlayabilen robotlar günümüzün perakendecilerine çok hızlı ve gerçekçi bir değer katabilecektir.

Otonom bir raf tarama robotu olan Tally gibi çözümler, salgın sırasında gerçek zamanlı olarak mağaza raflarında nelerin mevcut ve eksik olduğuna dair net bir veri oluşturma sağlayarak perakendecilere yardımcı oldu. Bu tip robotlar aynı zamanda sahip oldukları yapay zeka ile bir öncelik sıralaması da yapabiliyor ve daha çok satın alınan veya olasılıkla satın alınabilecek ürünlere raflarda daha çok yer açıyor. Özellikle ABD pazarında kullanımı yaygınlaşmakta olan Tally, tedarik zincirinin envanter tarafında çok işe yarayacak gibi görünüyor. Normal bir çalışan hızının yaklaşık 20 katında tüm rafları tarayan, hatalı yerleşimleri, eksilen ürünleri ve düzensizlikleri de saptayan benzer ancak çok daha makul fiyatlı bir sistem üzerinde yerli girişim Ara Robotik de çalışmalarını bitirmek üzere.

Koronavirüs salgınının etkilerinin önümüzdeki yıllar boyunca perakende endüstrisinde geniş ölçüde hissedileceğine inanılıyor. Evde kalma şoku geçip tüketici satın alma alışkanlıkları normale döndükçe, şirketler ve perakendeciler mağazalardaki çoğu ürün için pandemi öncesi stok hacmine geri dönmeye başlayacaklar. Ancak, robotlara olan ihtiyaç bitmeyecek, aslında tam tersine artık onlarla birlikte yaşamamız gerektiği fikrine alışacağız.

Zemin bakımı
COVID-19 salgınının getirdiği bir sosyal sonuç da bireylerin kişisel ve toplumsal hijyene eskiye oranla çok daha fazla dikkat eder konuma gelmeleri oldu. Öyle ki sokağa çıkılan ve ihtiyaç temini yapılan kısıtlı zamanlarda dahi çevre temizliği ve dekontaminasyon en dikkatle incelediğimiz konuların başında geliyor. Tabii ki perakende mağazaları ve özellikle zincir marketler bu konuda başı çekiyorlar ve öncelikle dikkat edilen, özen gösterilen kurumlar haline geliyorlar.

Tüketiciler artık kendilerine yakın geçerek yerleri paspaslayan personel görmek veya ortalıkta dolaşan kirli su dolu kovalar, paspaslar görmek istemiyor çünkü bu ister istemez bir bulaş hissi uyandırıyor. Bunda çalışanın bir suçu yok, bu bir doğal algı ancak yenmenin de imkanı yok artık. “İşte robotlar tam da bu noktada devreye girecek” diyor Ara Robotik tasarımcıları, “temiz, özenle tasarlanmış, sessiz ve neredeyse görünmeden temizlik yapan robotlar hemen yarının en önemli market elemanlarından olacak. Çalışanlar daha özellikli, daha katma değeri yüksek temizlik, düzen ve bakım işlerine yönelecekler. Robotlarımızın gözü kimsenin işinde gücünde değil ama gümüş yakalılar varken insanların sıkıcı, tekrarlanan, hammaliye işler yapmasına da artık gerek yok.”

Sipariş hazırlama
Bu pandemi e-ticaret ve online sipariş olgularını en yüksek algı düzeyine çıkarttı, özellikle perakende ve kargo sektöründe insan gücü yeterli gelmiyor.

Zorunlu bir eticaret çılgınlığı yaşanıyor, gelişmiş banka ödeme altyapısı ile birlikte güven duyulan online sipariş sokağa çıkma yasağının da getirdiği ek yük ile bu dönemin parlayan yıldızı. Ancak geri planda özellikle perakendeciler bu çılgınlığa yetişmekte çok zorluk çekiyorlar. Bu sorunun personel sayısını arttırarak çözülemeyeceğini geç fark ettiler çünkü sıkışık durumlarda yeni işe alacakları personelin işe alışma süreleri talebin aciliyetini karşılamaktan çok çok uzakta ve sık yapılan insan hatası imajlarına ciddi lekeler sürmekte. Peki çözüm?

Robotlar, tabii ki. Market raflarını okuyabildiğimiz gibi uygun bir ortamda raflara dizilen ürünleri gelen online siparişe göre bir araya getirmek ve teslimata hazırlamak da artık mümkün robotlar ile. Bu işi 7/24/365 yapabildiğinizi ve çalışanlarınızdan sadece teslimat için faydalandığınızda arttırabileceğiniz hizmeti bir düşünsenize. İnsan hatasını minimize eden, bir araya getirme ve paketleme özelinde ileri düzey 3 boyutlu geometri kullanarak ambalajdan ve nakliyeden tasarruf sağlayabilen robotları üretmek son birkaç senedir çok gelişen ML kamera ve yazılımları ile artık kolay.

Teslimat derken?
Önceki yazılarımda da söz etmiştim, seviye 4 ve üstü otonom taşıtları uzak mesafeler için bekleyeceğiz bir nesil daha. Hem teknolojinin daha az kusurlu olması hem de yönetimlerin hazırlaması gerek düzenlemeler kadar işin hukuki yapısı da çok önemli ve zaman alacak gibi görünüyor. Ancak çok uzağa gitmeye gerek var mı? Mağazadan en fazla 1000-1500m uzağa gidebilecek ve her türlü hava şartında çalışabilecek şekilde tasarlanmış küçük teslimat robotları – Last Mile Robots - günümüzde mevcut! Markette veya mağazada hazırlanan siparişleri çok kolaylık ve hızla adrese ulaştırmak günümüz mobil teknolojileri için artık mümkün. Düşük fiyatlı bu robotlar için yasal bir altyapı oluşturmak da, insan taşımayacakları için, karmaşık ve uzun soluklu olmayacaktır.

Uzun Süreli Robot Çözümleri
Bir çok servis robotu üreticisi firma perakendecilerin ve diğer işletmelerin temizlik, otomasyon ve robotlara lüks değil gereksinim bazında bir açıyla bakarak bu krizden çıkacağını düşünüyor.

Ara Robotik “(perkandeciler) robotları yalnızca yatırım objektifinden görmek yerine, uzun vadeli başarıları için vazgeçilmez olarak görecekler. İşletmeler, robotların çalışan yoğunluğunu dengelemek, günlük operasyonlardaki değişkenliği yumuşatmak ve zemin temizliği, yeniden stoklama, sipariş hazırlama gibi kritik görevlerin tamamlanmasına yardımcı olmak için çok büyük bir değer sağladığını çabucak fark edecekler, ilk hareket edenler de farkındalık yaratacak” şeklinde yorum yapıyor.

Zaman içinde robotlar işletmelere işgücü sorunları, devamsızlık, artan maliyetler ve daha fazlasına yönelik esneklik sağlayabilir. Toplumsal açıdan robotlar, çalışanlar için gerekli desteği sağlayarak verimi arttırabilir ve mağazalarda tüketicilere daha ‘şirin’ gözükebilirler.

İnsanların zaten robotlara karşı daha olumlu bir tutum geliştirdiği gözlemleniyor. Son birkaç ayda gördüğümüz gibi, insanların böyle bir kriz sırasında yardıma ihtiyacı var ve otonom mobil robotlar onları destekleyebiliyor. Robot üreticilerinin hedefi çalışanları azaltmak değil ancak robotların zemin temizliği ve depo yerleşimi gibi iyi oldukları görevlerde bize yardımcı olması için daha da etkili olacakları da aşikar. Böylece insanlar robotların yapamayacağı veya iyi yapamayacağı görevlere odaklanabilirlerdir.

Unutmayın, bir robot sizin zamanınız kadar değerlidir.
 
Top