• Hoş geldiniz,

    Yeni bir iş ağı olan Endüstri Forum’a ÜCRETSİZ üye olarak değerli paylaşımlarınızı buradan da yaparsanız, akışta kaybolmaz ve sürekli okunur.

    Ücretsiz üye olmak için tıklayın...

Robotlar COVID-19 ile mücadelede başarılı olabilirler mi?

Robotların dezenfeksiyon, ilaç ve gıda dağıtımı, hayati belirtileri ölçme ve sınır kontrollerine yardımcı olma potansiyeli vardır. Salgın hastalıklar arttıkça, robotların potansiyel rolleri giderek daha belirgin hale geliyor.

Bu başlık hakkında Ara Robotik olarak düşüncelerimi aktardığım yazımı da ekliyorum, tartışmak isterim.


Robotlar COVID-19 ile mücadelede etkili olabilir mi?
 
Son güncelleme:

Cem Karatay

Aktif Üye
Öncelikle detaylı makalenizi paylaştığınız için teşekkür ederim Ali Bey. Ben pandemi ile mücadelede, robotların çok daha fazla kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Makalenizde de belirttiğiniz gibi salgının ilk çıktığı ülke Çin başta olmak üzere Uzakdoğu'da ve Avrupa'da da bu konuda çeşitli çalışmalar ve girişimler var. Hatta ülkemizde de bu konuyla ilgili çalışmaların olduğunu biliyoruz. Biri de Ankaralı otonom mobil robot çözümleri geliştiren Milvus Robotics. Firma, COVID-19 ile mücadeleye destek vermek üzere harekete geçerek SEIT otonom mobil robotunu dezenfeksiyon robotuna dönüştürdü. Bunun dışında yine bu konuda çalışmalar yapan firmalar var. Konu üzerinde çalışma yapan firmalar çözümlerini ya da hangi aşamada olduklarını paylaşabilirlerse memnun oluruz.

 
Son güncelleme:
Milvus Robotics firmasını biliyorum, senelerdir mobil robot sektörüne hizmet veren çok güzel çalışmalar yapıyorlar. Yeni girişimler de var bu konuda, hatta bir tanesi de benim içinde bulunduğum Ara Robotik. Mobil otonom robotlar pandemi öncesinde makul, şimdi ise mutlak düşünülen ürünler kapsamındadır ve kısa vadede çok farklı uygulamaları da kapsayacaktır.

Ben 2002 yılında ilk uzaktan kontrollü bomba imha robotlarını üretip ordu ve polisimize teslim ettiğimde ütopik ve kısıtlı kullanımı olan ürünler olarak görülüyordu ancak günümüzde hemen her alanda bir otonom mobilite çözümü düşünmek olası. Kısa vadede çözüm odaklı altyapıların ülkemizde de gelişeceğini ve fiyatların çok aşağıya çekilip ürünlerin yaygınlaşacağını düşünebiliriz. Orta vadede ise yaygınlaşan robotlar bir sosyal sorun sebebi olacaklardır gibime geliyor, bununla da ilgili başka bir yazımı aktaracağım buraya yakında.
 

Bilgic

Üye
Ali bey bu sorunun cevabı kesinlikle evet. Ama kısıtlı yerler söz konusu olduğunda. Birçok fabrika geçtiğimiz senelerde nerdeyse yakalarına yapıştığımız halde robotlaşmadı. Şimdi çok pişmanlar çünkü eve gönderdikleri çalışanları yerine robotlarla üretime devam edebilirlerdi. Buda bir bakıma hastalığın yayılması engeller ve robotların covid ile mücadele ettiğinin kanıtı.

Eğer sorunuz direk mücadele ise , karışık bir durum söz konusu. Çok iyi robotik sistemler geliştirilmeli ve çok donanımlı personeller istihdam edilmeli. Bizler kurumsal fabrikalarda bile robot uzmanlarını istihdam edilmediğini görüyoruz. Hastaneler ise çok daha zor olacak.

Son olarak , robotik dezenfeksiyon ve ölçme konusunda size katılıyorum, burası gelişime çok açık.
 
Son güncelleme:

ozan.akikol

Yeni Üye
Merhaba iROB olarak 2010 yilindan bu yana Otomatik yönlendirmeli araçların Turkiye’de tamamen yerli olarak tasarım ve üretimi yapmaktayız. Bahsi geçen UV AGV çalışmamızı aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz. AGV şuan üretim aşamasında. Detaylar için benimle iletişime geçebilirsiniz.


Saygı ve selamlarımla

Ozan Akikol
[email protected]
 
Top