• Hoş geldiniz,

    Yeni bir iş ağı olan Endüstri Forum’a ÜCRETSİZ üye olarak değerli paylaşımlarınızı buradan da yaparsanız, akışta kaybolmaz ve sürekli okunur.

    Ücretsiz üye olmak için tıklayın...

Sondaj Analizinde Basınç Transmiterlerinin Önemi

NETES MÜHENDİSLİK

Profesyonel Üye
STS5_webmanset kopya.jpgSondaj analizi, yüksek performanslı, sağlam basınç transmiterleri gerektirir.Çamur kaydı (Mud Logging) terimi, sondaj sonucu çıkarılan toprak ve kayanın analizini ifade eder. Güçlü ve hepsinden önemlisi dayanıklı basınç vericileri, süreç için çok önemlidir.

"Çamur" ve "kayıt" sözcükleri, eksik de olsa, ilgili işlemin iyi bir tanımını sağlar: çamur kaydediciler (ayrıca yüzey kaydı uzmanları), sondaj şirketleri tarafından bir sondaj deliğinin ayrıntılı kayıtlarını oluşturmakla görevlendirilir. Çamur kaydediciler, sondaj işlemi sırasında yüzeye getirilen bilgileri analiz eder, bu nedenle birçok şirket yüzey günlüğü hizmetleri (SLS) terimini de kullanır. Sondaj çamuru, sondaj kuyusunun derinliğinden gelen bilgileri, dolaşan sondaj ortamında bulunan kesiklerin (yani oluşum kayası parçalarının) incelendiği yüzeye taşıdığı için çamur kütüğünün en önemli bileşenidir.

Bu bulgular, hidrokarbonların derinlik konumunu belirlemek, sondaj kuyusu litolojisini belirlemek ve sondaj çamuruna girebilecek doğal gazı izlemek için derinliğe bağlı bir protokol sağlar. Sondaj sonucu çıkarılan toprak ve kayanın analizinin diğer amaçları, delinmiş formasyonun geçirgenliğinin yanı sıra boşluk basıncını ve gözenekliliğini tahmin etmek, hidrokarbonları toplamak, izlemek ve değerlendirmek ve hidrokarbon içeren oluşumların üretilebilirliğini değerlendirmek ve ayrıca sondaj parametrelerinin kaydını tutmaktır. Bu veriler, güvenli ve ekonomik olarak optimize edilmiş sondaj operasyonları sağlamak için önemlidir.

Sondaj toprak ve kayalarının analizi, sondaj sahasında kurulan mobil laboratuvarlarda gerçek zamanlı olarak gerçekleşir. Gerçek zamanlı veriler doğrudan sondaj kontrolü için kullanılır. Analiz hizmetleri, genellikle sondaj firmasının anlaşmalı olduğu uzmanlar tarafından gerçekleştirilir. STS, bu yüzey günlüğü hizmetleri sağlayıcılarından bazılarına basınç vericileri sağlanmaktadır.

Sondaj İşlemlerinde Kullanılan Basınç Sensörlerinin Dayanıklılığı Çok Önemlidir
Çamur kaydediciler, sondaj sürecini izlemek için sondaj aparatına çeşitli sensörler monte eder. Sondaj borusu basıncındaki küçük kayıpların bile tespiti çok yüksek derecede doğruluk gerektirir. Ayrıca anormal durumlara bağlı olan riskleri ve masrafları engellemek için hızlı müdahale gerekmektedir.

Sondaj sahaları engebeli ortamlardır ve bu nedenle sensör ekipmanlarını zorlayabilir. Bu konuda en önemli iki faktör çamurun kendisi ve sondaj işlemlerinde beklenen titreşimlerdir.

2017-10-17-13.50.27-Kopie.jpg

Foto 1: Atex Çamur Kaydı Uygulamaları İçin Sertifikalı Basınç Vericisi

Bu zorlu koşullarla başa çıkmak için STS, özelleştirilmiş muhafazalı ATM/ECO/EX ile yüzey günlüğü hizmetleri sunan şirketlere hizmet vermektedir. ATEX sertifikalı basınç transmiteri, yüksek basınç aralıkları için optimize edilmiştir. Delme işlemleri sırasında meydana gelen titreşimler, boru ile proses bağlantısı arasındaki alanı büyük ölçüde etkiler. STS, bağlantıyı çift kaynak yaparak sorunu çözdü. Ayrıca paslanmaz çelik boru normalde olduğundan daha kalındır (26,5 mm). Yüksek basınç aralıkları ve hesaba katılması gereken titreşimler dışında, çamur, potansiyel olarak basınç kanalını tıkayarak başka bir zorluk çıkarır. Tıkanmayı önlemek için kanalı biraz daha genişlettik (10 mm). Normalde, daha geniş bir basınç kanalı, basınç diyaframını riske atabilir. Ancak çamur kaydediciler büyük ölçüde statik basınçlarla çalıştığı için bu bir sorun değildir.
 
Top