• Hoş geldiniz,

    Yeni bir iş ağı olan Endüstri Forum’a ÜCRETSİZ üye olarak değerli paylaşımlarınızı buradan da yaparsanız, akışta kaybolmaz ve sürekli okunur.

    Ücretsiz üye olmak için tıklayın...

Yalıtım direnci test cihazı nasıl seçilir?

NETES MÜHENDİSLİK

Profesyonel Üye
Yalıtım direnci test cihazı seçmeye mi çalışıyorsunuz? Hangi modele, özelliklere veya çıkış test gerilimine ihtiyacınız olduğunu bilmiyor musunuz?
Uygulama için en iyi yalıtım direnci test cihazını seçerken altı bölümü inceleyin. Test edilecek cihazı, test gerilimi gereksinimlerini, test ortamını, diğer olası kullanımları, test cihazını kullananların deneyim seviyesini ve yalıtım direnci test cihazının ölçüm güvenlik özelliklerini göz önünde bulundurun.
Test edilecek cihaz
Öncelikle, yalıtım direnci testi yapmak için ihtiyacınız olacağını düşündüğünüz cihazların listesini yapın. Cihazın anma gerilimi değerini (cihaz plakasının üzerinde yer alır) ve yıllık olarak yapmayı planladığınız yaklaşık yalıtım direnci testi sayısını yazın. Anma gerilimi test cihazı için hangi test geriliminin gerekeceğini belirlemeye yardımcı olur. Yıllık tahmini yalıtım direnci testi sayısı şaşırtıcı olabilir. Daha fazla sayıda test yapılabilmesi için test cihazının kalitesi, dayanıklılığı ve kullanışlı özellikleri büyük önem taşır.
Gerilim gereksinimleri
Cihaza uygulanan çıkış test gerilimi üretici tarafından önerilen dc yalıtım direnci test gerilimine uygun olmalıdır. Test gerilimi belirtilmemişse endüstriyel en iyi uygulama verilerini kullanın. Uluslararası Elektrik Test Derneği'nin (NETA) önerileri için tabloya göz atın. İhtiyacınız olan çıkış test gerilimine uygun bir yalıtım direnci test cihazı seçtiğinizden emin olun. Bütün yalıtım direnci test cihazları aynı değildir: bazıları 1.000 V dc'ye kadar besleme yaparken diğerleri 5.000 V dc test gerilimi ve üzerinde besleme yapabilir.
Kazan sisteminin çok sayıda parçasını kontrol etmek için bu Fluke 1555 gibi bir yalıtım test cihazı kullanabilirsiniz.
Test ortamı ve diğer olası kullanımlar
Test ortamının ve yalıtım direnci test cihazının diğer olası kullanımlarını göz önünde bulundurmak ek özelliklerin seçilmesine yardımcı olur. Örneğin, yalıtım direnci testleri için kullanılan cihazı dijital multimetre (DMM) olarak da kullanabilmek daha fazla rahatlık sağlar. Bir yalıtım direnci test cihazı bir cihaza bağlanmadan önce bütün devrelerin ve cihazın elektrik yüksüz olması gerektiğinden, birden fazla yere yanınızda gerilim testi için DMM ve yalıtım direnci test cihazı taşımanız kullanışlı değildir.
Test ortamını değerlendirirken kendinize şu soruları sorun: "Yalıtım direnci test cihazı sorun giderme veya kestirimci bakım için mi yoksa her ikisi için de mi kullanılacak?" "Test cihazı nerede kullanılacak -sadece atölye ortamında mı yoksa endüstriyel tesiste mi?" Bazı yalıtım direnci test cihazları daha büyük oldukları için kolay taşınamazken bazıları da daha portatiftir.
HVAC servis teknisyenleri yalıtım arızasının yanında açık sigorta ve arızalı kapasitörler için de test yapar. Gerilim kontrolleri, kapasitör kontrolleri, sıcaklık ölçümleri ve yalıtım direnci testleri yapan teknisyenler tüm bu özellikleri bir arada sunan bir test aracı tercih eder. Bu tür test cihazları mevcuttur.
Yapılacak yalıtım direnci testinin türüne göre ihtiyaç duyulacak özellikleri de göz önünde bulundurun. "Tek bir basit yalıtım testine ihtiyaç varsa standart bir multimetre direnci okuyabildiğine göre yalıtım direnci test cihazı satın almaya ne gerek var?" sorusu akla gelebilir. Bu soruya cevap verebilmek ve yalıtım direnci test cihazında ihtiyaç duyulabilecek özellikleri daha iyi anlayabilmek için yalıtım direnci ölçülürken neler olduğunu ve testin neyi başardığını anlamak gerekmektedir.
Daha fazlası için tıklayınız!
 

Ekler

  • Yalıtım direnci test cihazı nasıl seçilir social.jpg
    Yalıtım direnci test cihazı nasıl seçilir social.jpg
    778,5 KB · Görüntülenme: 0
Top