AÇIK VE KAPALI HAVUZLARIN ORTAK KULLANILAN MEKANLARDA COVİD 19’UN YAYGINLAŞMASINI ÖNLEMEK İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER:
Yüzme havuzları ve SPA , Whirl pool , Termal havuzları Kullanılabilmesi için öncelikle ;Filtrasyon,Dezenfeksiyon Tesisatının Standart ve şartnamelere uygun olarak yapıldığını standartlar ve şartnamelere uygun işletildiğini kabul ederek ,Havuz içinde,Havuz çevresinde alınacak önlemler.[COVİD 19’un havuz suyu içinde etkisiz olabilmesi için serbes klor değerinin sürekliliğinin sağlanması gereklidir.]
A-Havuz çevresinde;
a-Havuz mahalline girişin bir veya iki yerden kontrollü olarak girilmesini sağlanmalı..
b-Havuz giriş yerlerinde havuza girmeden önce ayak dezenfekte yalağı olması gerekiyor, yoksa Piyasadan hazır olarak sağlanabilir.[Havuz ayak dezenfekte yalağı, su derinliği bir insanın en az ayak bileği seviyesinde olmalı,genişliği ise ortalama bir insanın atlayarak geçemeyeceği genişlikte olmalıdır.)
c-Havuz’a giren insan sayısını [kullanıcı sayısını] ¼ oranında azaltmak gerekiyor.
Havuz kullanıcı sayısı ,N=A.n/a formülü ile belirlenir,
N=Anma yükü 1/h
n=Kullanıcı frekansı [Peryodu] 1/h
a=Kişi başına düşen su alanı ; Derinliği 1,35 Mt.’ye eşit ve küçükse 2,7 m2, Derinliği 1,35 mt.’den büyükse 4,5 m2 olarak alınır.
d-Otel,Motel,Site,Apartman havuzlarından faydalanacak insanlar,havuz mahalline havlusu ve kişisel bakım ve koruma ekipmanları ile gelmelidir[Maske,el dezenfektanı,yedek havlu].Soyunma ,giyinme dolapları kullanılmamalıdır.Kent merkezlerinde bulunan halka açık ticari yüzme havuzlarında ,Soyunma dolapları genel olarak dezenfekte edilmeli, her kullanıcıdan sonra dezenfekte işlemi tekrar yapılmalı ve kayıt altına alınmalıdır.
e-Havuz mahalline gelen yüzücüler ,ayak yıkama yalağından geçtikten sonra ,yapılacak basit düzenleme ile ,duşların bulunduğu alanlara yönlendirilmelidir.
f-Havuz çevresinde bulunan şezlongların konumu en az iki mt.aralıklı olarak düzenlenmelidir.
g-Havuz çevresinde bulunan masalar sosyaleşmeyi engelleyecek ve fiziki mesafeyi koruyacak şekilde düzenlenmeli, yeterli alan yoksa iptal edilmelidir.
h-Tuveletler ve lavabolar belli periyotlarla dezenfekte edilmeli ve kayıt altına alınmalıdır.Tuvaletlerde sıvı sabun ve kağıt havlu kullanılmalı ve bunlar belli periyotlarla kontrol edilmelidir.
I-Yüzücülerin Havuz çeresinde 2 Mt.mesafe kuralına ,maske takma kuralına uyması kontrol eilmeli gerekirse uyarılmalıdır.
i-Havuz mahalline gelen insanların, girişte ateşi kontrol edilmeli,Hapşırma,karın ağrısı,ishal olan insanların havuz mahalline alınmmalı ,öksüren insanların, havuz mahallinden hemen uzaklaştırılmalıdır.
j-İnsanların sağlığını korumakve bulaşıyı önlemek için ,zorunlu olan kuralları yazılı olarak insanların görebileceği yerlere asmalı ve belli periyotlarla sesli uyarılar yapmalıdır.
k-Havuz suyu dezenfeksiyonu için önemli olan Ph ve Klor ölçümü otomatik ve düzenli olarak yapmalı ve bu değerler havuz çevresinde insanların görebileceği dijital ekranlara yansıtmalıdır.[Açık yüzme havuzlarında Serbest Klor değeri 1,0-3,0 mg/lt. Kapalı havuzlarda ise 1,0-1,5 mg/lt.olmalıdır.Ph değeri ise 7.2-7.8 değerleri arasında olmalıdır.]
l-Havuz çevresinde ortak mekanlarda bulunan ; Havuz merdivenleri,Duşların vanaları,kapı kolları,musluklar,masalar,havuz korkulukları dezenfekte edilmeli ve bu işlem gün içinde periyodik olarak tekrarlanmalı va kayıt altına alınmalıdır.
B-Havuz içinde yüzücülerin uyması gereken konular ve alınacak önlemler.
a-Yüzücüler havuz’a girmeden önce duş alıp ellerini dezenfekte etmeli ve havuzdan çıktıkdan sonra duş almalı ellerini dezenfekte etmelidir.
b-Yüzücüler yüzme sırasında fiziki mesafeye dikkat etmelidir.[İki yüzücü arası mesafe 2.0 mt.dir]
d-Yüzücüler havuz’a girerken Bonelerini takmalıdırlar.