• Hoş geldiniz,

    Yeni bir iş ağı olan Endüstri Forum’a ÜCRETSİZ üye olarak değerli paylaşımlarınızı buradan da yaparsanız, akışta kaybolmaz ve sürekli okunur.

    Ücretsiz üye olmak için tıklayın...

RF Verici Olarak Raspberry Pi Analizi

NETES MÜHENDİSLİK

Profesyonel Üye
1687335636034.png

Raspberry Pi’ler amatörler ve teknik profesyoneller için son derece kullanışlı bir araçtır, peki bu aracı bir RF vericisi olarak kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? RSA306B gerçek zamanlı spektrum analizörü kullanarak, Raspberry Pİ, RPiTX yazılımı ve biraz da kablo dışında bir şeye ihtiyaç duymadan yapılan bu ultra düşük maliyetli RF jeneratörünün özelliklerini karakterize edebiliriz.

RPiTX’ı nasıl yüklerim?

RPiTX yazılımı, tüm Raspberry Pi’ler için tasarlanmış olan Raspberry Pi (Raspbian) İşletim Sisteminde çalıştırılır. Bu işletim sistemi Raspberry Pi’nin sağlamış olduğu Imager kullanılarak cihazınızın SD kartına göre konfigüre edilebilir. Bir kez bu işletim sistemini cihazınıza yüklediğinizde cihazınızda en son git paketinin kurulu olması gerekir. Bu işlem terminaldeki komutlar ile halledilebilir. Oradan RPiTX deposunu klonlayabilir ve cihazınıza yükleyebilirsiniz. Yükledikten sonra, artık kendi sinyallerinizi iletmeye başlamak için yazılımı terminalden başlatabilirsiniz.

RPiTX GitHub Sayfasında, yazılımın kurulumu için tam döküm bulunur. Bu sayfa aynı zamanda kullanıcıya yazılımla birlikte sunulan özelliklerin ayrıntılı bir kataloğunu da sağlar.

Raspberry Pi'nizde çalışan RPiTX ve seçilen sinyal frekansı ile artık kendi RF sinyallerinizi iletmeye başlayabilirsiniz. SignalVu-PC'ye bağlı RSA306B USB Spektrum Analiz Cihazını kullanarak, ürettiğiniz sinyalleri gerçek zamanlı olarak ölçebilirsiniz.



Bu donanım/yazılım çifti, Raspberry Pi'nin çıkış özelliklerinin çok ötesinde, 6,2 GHz'e kadar RF sinyallerini karakterize etmek için birçok yol sağlar. Hangi karakterizasyonun mümkün olduğu hakkında bir fikir edinmek için birkaç yaygın RF ölçümüne bakalım ve Raspberry Pi'nin çıktısını inceleyelim.

Taşıyıcı Frekanks

Bir taşıyıcı frekansı, bir RF sinyalinde modüle edilecek temel frekanstır. Herhangi bir modülasyon olmadan, seçilen bir frekansta basit bir RF tepesidir. Bu, RPiTX yazılımının varsayılan çıktısıdır. RSA306B'yi SignalVu-PC yazılımıyla birlikte kullanarak bu frekans bandını yakalayabilir ve genliğini ölçebiliriz.

1%20gorsel%20Carrier%282%29.png


Chirp

Bir RF chirp, zaman içindeki basit bir frekans modülasyonudur. SpectrumVu-PC, RPiTX ile oluşturulan chirpleri birkaç farklı şekilde görmemizi sağlar. Özellikle, DPX Spektrum görünümü bize, bu chirp veya herhangi bir frekans modülasyonunun görünür hale geldiği ve görselleştirilmesinin kolay olduğu, zaman içinde bir RF yoğunluğu şelalesi gösterir. Daha hızlı modülasyonlar için, RSA306B'nin gerçek zamanlı alımından da faydalanarak sinyalde herhangi bir zamanı kaçırmamızı engelleyeceğiz.

2%20gorsel%20Chirp.png


RSA306B ile Spur Aramak

RSA306B'nin etkileyici 40 MHz bant genişliği sayesinde, spektrumun büyük örnekleri gerçek zamanlı olarak alınır. Sahte sinyallerimizin genliğini bilerek, onları geniş bir spektrumda avlayabiliriz. Sahte sinyaller, düşük maliyetli RF vericilerinde daha yaygındır ve Raspberry Pi de bir istisna değildir. RSA306B gibi gerçek zamanlı spektrum analizörleri, gerçek zamanlı bant genişliği sayesinde özellikle hızlı aramalarda hızlıdır. SignalVu-PC yazılımında, aramamızı kolaylaştırmak için frekanslarda en büyük örneklerin kaydedilmesini ve aranması için birden fazla genliği belirleyebiliriz. Eğlenceli bir deneme olarak RPiTX içinde rastgele bir frekans seçilip bir spur arama eşiğini nasıl aştığı görüntülenebilir ve algılandıkça izlenebilir.

Spur.png
 
Top