Fabrikaların dijitalleşen hatlarında çalışanlar şimdi ne yapıyor?
Bu konu sürekli konuşuluyor, olumlu, olumsuz yorumlar yapılıyor. Peki, gerçekte ne oluyor?
Öne çıkan görüşler şöyle;
* Yatırımcı; ''Fabrikamızın dijitalleştirdiğimiz hattındaki eski çalışanlarımızı üretimin farklı alanlarına kaydırdık.''
* Entegratör; ''İlgili hattın çalışanlarına eğitim verdik, sistemi onlar kullanıyor."
* Çalışan; ''Şirketimiz dijitalleştikçe yeni yatırımlar yapıyor ve personel sayımız artıyor'' gibi yanıtlar ön plana çıkıyor.
Siz de bu konudaki deneyiminizi;
- Adınız, soyadınız,
- Şirketinizin adı,
- Ünvanınızı yazarak burada (Forumda) yanıtlarsanız, hem topluca istişare ederiz, hem de ST Endüstri Dergilerinde ''Araştırma Dosyası'' olarak yayınlanır.
Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederiz...
Herkese Merhaba, Hüseyin Karayağız, benim bir den fazla şapkam ve görevim var. Temelde tam DİJİTALCİYİM, Boğaziçi Bilgisayardan 1993 yılından mezun olduktan sonra uzun yıllar yabancı firmalarda iş geliştirme ve satış yaptım ( HP, Fujits,Siemens ). 2010 yılından sonra beyaz yaka işleri birakıp kendi girişimlerimi ve yatırımlarımı yapmaya başladım. Girişimci kafa ile kurduğum şirketim TÜRKKEP te halen hissedarıyım. 2011 yılında İnternet Servislerinin ve E-ticaret alt yapılarının ”Mevzuata” ve “Hukuka” uygun olmasını sağlayan, şirketlerin “e-şirket” dönüşümü konusunda öncü çalışmalar yapan TÜRKKEP i kurduk. KEP, E-imza, E-fatura, E-defter, E-Saklama, E-Mutabakat, E-defter ve KEP-Bordro gibi E-çözümler, E-Servisler ve E-hizmetler alanında öncü ve katma değerli çözüm ve servisler geliştirmeye TÜRKKEP devam etmektedir.
TBD ( Türkiye Bilişim Derneği) İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi ve E-Türkiye E-Devlet Çalışma gurubu yöneticisiyim. 2015 yılında “Küresel Siyaset ve Uluslararası ilişkiler” alanında “Avrupa ve Türkiye E-Kimlik ve Uygulamaları” Master tezini tamamladım. Bilgisayar ve Devlet tabiki "E-DEVLET" alt yapısında buluşur, E-sanayi ve E-Fabrika tabiki E-DEVLET alt yapısında kurulur. Eski-Sanayi ve Eski-Fabrika bakışı ile ve YOL ve İNŞAAT ile
E-FABRİKA veya DİJİTAL FABRİKA dönüşümün çok zor olduğunu ve neden zor olduğunu pek çok kere anlatmaya çalıştim. FACEBOOK un bir DİJİTAL FABRİKA olduğunu (ilk atıf olsun ) veya Sanayide çalışan Motor yerine "Sanal Arama" motorunun (yani Google ) farklı modellerini anlatmaya çalıştım.
Fabrikaların Dijitalleşmesine bu noktada ikinci atıfımı yapacağım: fabrikanın her makinesi, iş süreci ve yönetim kadrosunun dijitalleşmesi için "çok basit" adım olan e-imza nın fabrika patronunda başlaması lazım!!! ""E-İMZA"" kullanmıyoruz diyen patrona Dijitalleşme sürecini anlatmaya çok gerek olmayabilir. (Ben çok yoruldum
)
TÜRKKEP girişimimiz başarılı olduğunu görünce: Ülkemizde pek çok "derin teknoloji" veya erken aşama teknik girişimlerin veya girişimcilerin desteklenmesi için TRAngels melek yatırım ağını 36 ortak ile 2016 yılında kurmaya karar verdik. Benim şahsi amacım: Her sektörde ülkemize ve ekonomimize değer katacak fikir, girişim ve inisiyatiflere yatırım yapmak ve lider uluslararası şirketler oluşturmak ve geliştirmektir. 15-16 yıl boyunca yabancı firmaların teknolojilerini pek çok banka, kamu,holding ve sanayi firmalarına satmıştım! Yeni nesil girişim ve teknolojileri biz de yurt dışına satabiliriz iddasındayım.
Şu anda aktif bir "Lider Melek Yatırımcı" olarak hedeflediğim &çalıştığım girişim alanları şunlar: Enerji, Yapay Zeka, Mobil & Otonom Gelecek. Startup lar şunlar : RePG Enerji, Batron Enerji, Laska Enerji, Ahtapot, Ulouder, Buck.Ai & Adastec.
Pasif melek yatırımcı olarak fokus alanlarım şunlar: Siber& Mobil güvenlik, Bio, Temiz &Çevre Teknolojileri:
Startup lar şunlar: LOKİ, TALA, Bü-Tarım, BAKTEK, Nanomik, Micro-S, Simpleforms & Stockfolio.
2016 yılından itibaren aktif olarak REPG Enerji İş, Satış ve Pazar Geliştirmeden sorumlu Yönetim Kurulu üyesi/Başkanı görevini yürütmekteyim.
Ayrica 2019 yılından itibaren yeni yatırım yaptığımız BATRON Enerji ve LASKA Enerjide ilş geliştirmeden sorumlu yönetim kurulu üyesiyim.
"Enerji Dönüsümü" ve "Elektronik Dönüşüm" kavramlarının iç içe girmekte olduğu bir çağ/dönem içindeyiz. Fabrika, İş yeri ve üretim yeri kavamlarının tamamı değişiyor. TRAngels olarak 2025 yılından sonra merkezi fabrikalar ve üretim yerleri olmayacağına inanarak yatırımlarımızı yapıyorduk. Ancak, bu dediklerimizi pek çok kişi anlamıyordu!! Tabiki CORONA salgını bizim dediğimizi anlaşılır ve görünür hale getirdi !
Üretim yerleri evler veya kuçük tesisler olabilir diyorduk, 3D printerlar sayesine herkes evinde "Fabrika" gibi üretebilecek diyorduk, teslimatı dinamik ve tamamen dijitalleşmiş logistik firmaları yapacak diyorduk. Merkezi çok sayıda aynı tip üretim yerine çok farklı tip ve çeşitte üretim olacak diyorduk. Merkezi büyük depolama yerine küçük kapasite ve dağıtık depolama tesisleri olacak diyorduk ve en önemlisi "ÜRETİCİ" ve "TÜKETİCİ" kavramları birleşecek "TÜRETİCİ" kavramı gelecek diyorduk. Bütün bunların hepsi 2025-2030 yıllarına kadar olacak ve adım adım gelecek diyorduk. Ancak, CORONA ile beraber 5 sene öne alınmış oldu bütün ön görüler!.
Enerji üretimi, depolanması, dağıtımı ve tüketilmeside bu sayede "Dijitalleşme" benzeri bir "ELEKTRİKLEŞME" sürecine çok hızlı girdi.
"ELECTİRİFİKASYON" kelimesinın tam anlam karşıtı henüz dilimizde yok. Sanayicimize ve Fabrikatörümüze biz henüz ürünlerin DİJİTLEŞMESİ ve
fabrikanın DİJİTALLEŞME ALT YAPISINA kavuşmasını anlatmaya çalışırken!! Enerji alt yapılarının dijitalleşmesini anlatmak bir yana enerjinin DİJİTLEŞMESİnide anlatmak iyice zor olacak görünüyor.
Sanırım en iyisi bu kavramları REPG Enerji ( Evinizde, fabrikanızda, iş yerinizde kendi enerjini kendin üret, tüket ve sat ) ve BATRON Enerji (Bu enerjiyi depola ve dağıt ) ve LASKA Enerji ( atıklardan enerji ve hammede üret ) gibi girişimleri tanıtarak sunarak anlatabilirim!.
%100 Yerli yeni nesil girişimler ile "Dİjitalleşen Fabrikalar" oluşturmak mümkün!.
Bu yüzden, Yatırımcı, Girşimci, Sanayici, Universite, Kamu (Tubitak) kuruluşları, STK lar ve Özel yapılar bir araya gelmeli ortak basit stratejiler ile BAŞARI HİKAYESİ olan yeni nesil Fabrika ve sanayi kuruluşları kurmalıyız. Aksi halde yabancı firmların "Müşterisi" olmaya devam edecegiz.
Bilginize.
Hüseyin Karayağız
Not1: İsteyenlere REPG, BATRON ve LASKA hakkında sunum iletebilirim.
[email protected]
Mobile:05322312558